Tom Dumoulin is de allereerste Nederlandse winnaar van de Ronde van Italië. Hij reed zondagmiddag een steengoede tijdrit en passeerde zo zijn naaste concurrenten in het algemeen klassement.
De 26-jarige Limburger stond op de vierde plaats, op 53 seconden van leider Nairo Quintana. Maar Dumoulin wist die achterstand ruimschoots goed te maken in de tijdrit, zijn specialteit.
Hij mocht zodoende de allerlaatste roze trui van deze Giro in ontvangt nemen. De tweede plaats was voor Quintana, de Italiaan Vincenzo Nibali werd derde.
De Giro-winst levert het team van Dumoulin 205.668 euro op. En daar komen nog enkele kleine prijzen bij.
Voor elke dag dat Dumoulin de roze trui droeg, krijgt Team Sunweb 1.000 euro. Dat deed hij negen dagen, goed voor 9.000 euro.
De winst in de tijdrit en de eerste grote bergrit leverden elk 11.010 euro op. Met andere toptienklasseringen in etappes verdiende hij nog eens 10.644 euro.
Tennissers verdienen veel meer
Al met al harkt Dumoulin bijna 250.000 euro (voor belasting) binnen voor zijn team met zijn eerste eindzege in een grote ronde. Peanuts in vergelijking met een overwinning in de Tour de France: Chris Froome streek afgelopen jaar 500.000 euro op toen hij 's werelds grootste wielerronde op zijn naam schreef.
Maar ook dat zijn kleine bedragen in vergelijking met andere sporten. Neem tennistoernooi Roland Garros, dat op 28 mei van start is gegaan. De winnaar van het enkelspel krijgt dit jaar 2,1 miljoen euro (zowel bij de heren als de dames).
Er is wel een groot verschil tussen tennis en wielrennen: iemand als Roger Federer verdient de kost met prijzengeld en moet daarvan ook zijn trainer en verzorger betalen. Dumoulin krijgt ook een salaris van de ploeg, die de entourage regelt. Voor wielrenners is het prijzengeld dus vooral een mooie bonus.
Delen met de ploeg
Hoe dan ook, de kleine 250.000 euro die Dumoulin heeft gewonnen, wordt niet direct op de bankrekening van de Limburger gestort. Het is in de wielerwereld een goed gebruik om de prijzenpot die in een ronde wordt gewonnen te verdelen over de rest van de ploeg.
"De kopman deelt niet mee in het prijzengeld, dat is traditie", zegt teamgenoot Laurens ten Dam in gesprek met de Volkskrant. De acht ploegmaats van Dumoulin houden hem namelijk waar mogelijk uit de wind en zorgen dat hij in een goede positie aan een klim begint. En dan zijn er ook nog de ploegleiders, mecaniciens, chauffeurs en verzorgers die ook meedelen.
Elk team heeft zo zijn eigen verdeelformule, maar het is gebruikelijk dat de renners het grootste deel van de taart krijgen. Volgens de Belgische sporteconoom Daam van Reeth gaat ongeveer 90 procent naar de renners, en mag de rest van de ploeg de overige 10 procent verdelen, zo schrijft hij in zijn boek The Economics of Professional Road Cycling.
In de prijzenpot van Team Sunweb zit bijna 250.000 duizend euro. Dat betekent dat elke renner ongeveer 25.000 euro overheid aan de drie weken fietsen door Italië. “Doe er vervolgens 50 procent belasting vanaf, dan hou je ongeveer 12 duizend euro de man over. En dan heb je gewonnen hè”, schampert Ten Dam in het Volkskrant-interview.
Met Dumoulin hoeven we volgens Ten Dam geen medelijden te hebben. “Het is dat hij de Giro heeft gewonnen en niet de Tour, anders zou hij in één criterium meer verdienen dan wij met het prijzengeld.” Bovendien kan de kersverse grote ronde-winnaar rekenen op veel meer sponsorinkomsten.
Froome verdient 3,9 miljoen
Hoeveel Dumoulin in harde euro’s overhoudt aan zijn eventuele overwinning, is onduidelijk: in de wielrennerij wordt niet graag over geld gesproken. Sky Sports bracht twee jaar geleden in kaart hoeveel wielrenners eigenlijk verdienen. Dat kon alleen op basis van zaakwaarnemers die anoniem wel wat tipjes van de sluier wilden oplichten.
De echte toppers in het peloton kunnen jaarlijks miljoenen op hun bankrekening bijschrijven. Het gaat dan om het salaris dat een renner van de ploeg krijgt; sponsorcontracten zijn niet meegenomen. Froome, die de Tour de France drie keer won, zou zo’n 3,9 miljoen euro per jaar verdienen.
Contador – hij schreef alle grote rondes (van Frankrijk, Italië en Spanje) zeker twee keer op zijn naam – verdient ongeveer hetzelfde. Het salaris van Vincenzo Nibali, die vier keer de beste was in een grote ronde, zou iets hoger dan 3 miljoen euro zijn.
Ter vergelijking: Lionel Messi strijkt bij zijn club FC Barcelona 20 miljoen euro per jaar op, waar de premies nog bovenop komen. En Real Madrid keert jaarlijks 24 miljoen euro uit aan sterspeler Cristiano Ronaldo.
Dumoulin zal bovendien niet direct in de hoogste categorie terechtkomen: de Tour de France is een aanzienlijk grotere wedstrijd dan de Giro. Een doorsnee winnaar van de Giro kan een salaris van zo’n 2,3 miljoen euro verwachten, zo stelde een van de zaakwaarnemers waarmee Sky Sports sprak.